Pilates

I Pilates träning är strävan att utföra övningarna i ett harmoniskt rörelseflöde med precision, hög koncentration och med rätt andningsteknik för att få en så säker och effektiv träning som möjligt.

Tanken med träningen är att utveckla en kropp som blir balanserad i såväl styrka som flexibilitet, att jobba i en förlängning och på så vis eftersträva långa starka muskler. Träningen lägger först fokus på att stabilisera musklerna som sitter närmast skelettet, att bygga upp ”kärnan”, därefter bygger man vidare till mer avancerade nivåer i koordination, styrka, balans och uthållighet.

Det är en medvetande träning, det gäller alltså att ha fokus på plats inför varje övning och en av fördelarna med Pilates träningen är således en stärkt tanke-kropp medvetenhet och på så vis en stärkt självkänsla.

Pilates som träningsform är i övrigt anpassad och lämplig att utöva för ”alla”, man som kvinna, ung som gammal, smal som tjock, vältränad som otränad dessutom som rehabiliteringsträning och träning efter graviditet.

Pilates Historia

Pilates är en träningsform som utvecklades av Joseph Pilates, född i Tyskland 1880. Efter att som barn varit mycket svag och sjuklig bestämde han sig för att stärka sin kropp. Han experimenterade med olika träningsformer som kampsporter, skidåkning, dykning, akrobatik och yoga. Tog det bästa ur de olika träningsformerna och utvecklade sin egen träningsteknik som fokuserar på styrka och flexibilitet.

J Pilates flyttade till England och där kom han att arbeta både som boxare, instruktör i självförsvar och turnerade även runt med sin bror som cirkusartist. Han blev kvar där när 1:a världskriget bröt ut, eftersom han var tysk togs han tillfånga och började arbeta på fånglägrets sjukhus där han kom att utveckla och grundlägga sin teknik ”contrology”, han konstruerade redskap för att kunna rehabilitera krigsskadade soldater.
Av spiralfjädrar från sängarna gjorde han träningsredskap åt de sängliggande, spände fast fjädrarna på sänggaveln för att skapa motstånd och därmed rörelse för en kroppsdel som inte kunde lyfta sig så lätt. Dagens Pilates maskiner är en utveckling av dessa. Pilates ägnade hela sitt liv åt att studera människans fysiologi och att förbättra sin träningsteknik.

Joseph Pilates åkte till USA 1925 och året därpå öppnade han tillsammans med sin fru Clara, som han träffade på båten över, sin träningsstudio i NY. Clara var utbildad sjuksköterska och hade en stor del i Pilates framgång.
Joseph Pilates dog i oktober 1967, 87 år gammal. Clara fortsatte instruera till sin pension 1967, då tog Romana Kryzanowska över. Romana arbetar fortfarande och är över 80 år.

Första studion låg i samma byggnad som New York City Ballet, det kom sig naturligt att många dansare från början sökte sig till denna träningsform, mycket av terminologin var också på ”balettspråk” i början.

Första Pilatesstudion i Stockholm öppnade 1974.